Diese Webseite verwendet Cookies. Durch die Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Datenschutzerklärung » OK
Mediainformation  SATTLER

4. Juli 2016

A NEW HOME FOR SATTLER

The new SATTLER corporate headquarters are functional as well as representative. Visitors enjoy the warm and light ambiance.


Hi-Res   /   Lo-Res

In spring 2015, SATTLER moved into their new corporate headquarters in Göppingen, Baden-Württemberg. The new corporate building was designed by two renowned architectural offices based in Stuttgart: Rolf Loew (conception and construction management) and Raiserlopes (interior design). It integrates all corporate units in one place – from design development to production. Visitors and staff enjoy the open and communicative atmosphere as well as the short distances between the different departments.

The new corporate headquarters in Göppingen present themselves as an unostentatious, functional building with largely-dimensioned windows extending down to the floor. When entering the foyer, the visitor immediately experiences the wide range of SATTLER luminaires and a surprisingly open and warm ambiance: Exquisite elliptic shapes or circles floating from the ceiling, complemented by a sculpture of illuminated acrylic glass bars. The SATTLER showroom is spacious and simultaneously serves as a foyer including a reception, a coffee bar, a lounge, and a meeting area.

Reduced Materials, Sophisticated Finish
>


Materials such as exposed concrete, cast plaster floors and real wood surfaces were used exclusively throughout the entire building. Consistent use of high-quality construction materials create a soothing atmosphere. Black wall and ceiling elements, grey concrete areas and wooden surfaces in warm shades of brown present a natural colour spectrum, which is complemented by strong colour accents in the office areas.

Short Distances, Good Communication, More Efficiency
>


All departments in the SATTLER company now have their own designated area in the new corporate building – from the Design Department to Construction, Production, Sales and Export up to the Accounts Department. “Direct communication, short distances and respectful interaction were our goals for the use of the new headquarters”, explains company owner and CEO Ulrich Sattler. The short distances between the Design, Production and Technology Departments are invaluable in finding solutions together by liaising closely, thus enabling the realization of projects more efficiently.

Meticulously Planned Lighting Concept
>


Due to the diligently implemented design principles, the entire company headquarters are characterized by openness and spaciousness. The lighting concept, which has been planned meticulously, also adds to this pleasant atmosphere: There isn’t a single light switch in the entire building because the lighting is controlled by the connecDIM light management system from Tridonic, which uses daylight and motion detection. The sculptural SATTLER designs stand out with their distinctive beauty in this calm light scenario, thus accentuating the representative areas such as the foyer and the showroom.

Energy Efficiency
>


SATTLER’s goal was to reach the highest possible energy efficiency standards in their new building. In order to achieve that, the temperature in the entire building including the production areas are controlled via a floor heating system with an integrated heat pump, thus enabling low flow temperatures and low consumption values. Staff members also have the opportunity to create an ideal indoor climate: The showroom as well as the offices have been equipped with a central air conditioning unit that can be controlled individually in each area of the building.

Everything Under One Roof
>


The staff in the family-owned enterprise is excited to have the ability to demonstrate the SATTLER luminaires to visitors or customers directly in the company headquarters. Moreover, visitors will get direct insight into the production process. “Our entire product range is the result of extensive brainwork and many parts are handcrafted, which fascinates our customers”, explains Ulrich Sattler.

About SATTLER
>>

SATTLER is a family business located in Göppingen, Germany, which is managed in the second and third generation by Ulrich Sattler and his son, Sven Sattler. As a manufacturer of sculptural luminaires of extremely high-quality detail from design to production, the company enjoys an excellent international reputation. SATTLER luminaires are coveted interior items for foyers, shops and malls as well as prestigious residential buildings and executive suites all over the world. “The true greatness of our products is in the detail”, is the company owners’ creed, which also concisely summarizes SATTLER’s quality and design standards. 

SATTLER has been awarded numerous design and innovation prizes for their pioneering products such as the iF Design Award, the Red Dot Design Award and the Focus Open Gold Award. The most recent prize in 2019 has been the German Design Award. 

In January 2015, SATTLER moved into a new corporate building, which was designed by the Stuttgart-based architectural firm Rolf Loew and furnished by Raiserlopes.

 

 

 

logo-beringkopal

Downloads

as PDF
as txt
Download lo-res / Download hi-res
Download all texts and photographs

Reprint free of charge, file copy requested

   

Contact details

Sattler GmbH
Lydia Lange
Wilhelm-Zwick-Str.6
73035 Göppingen
GERMANY
Tel.: +49 (0) 7161 920 193-17
Fax: +49 (0) 7161 920 193-40
E-Mail: l.lange@sattler-lighting.com
www.sattler-lighting.com

   

Contact person for journalists

Andrea Rayhrer PR in Kooperation mit bering*kopal, Büro für Kommunikation
Andrea Rayhrer, Heike Bering
Alexanderstr. 126; 70180 Stuttgart
Tel.: +49 (0) 711 6200 78 38 oder +49 (0) 711 7451 759-15
info@ar-pr.de oder heike.bering@bering-kopal.de

   

Social Media

Facebook
Instagram
Linkedin