Lucida Sans Unicode
Arial
Arial
Arial
Arial
Calibri
Calibri
Calibri
Calibri
Georgia
Georgia
Georgia
Georgia
Times New Roman
Times New Roman
Times New Roman
Times New Roman
Trebuchet MS
Trebuchet MS
Trebuchet MS
Trebuchet MS
Verdana
Verdana
Verdana
Verdana
Arial
Arial
Arial
Arial
This website uses session cookies. By using the website, you consent to the use of session cookies. Privacy policy » OK
Media information  BAID Architekten

25. Mai 2022

Planned with foresight
BAID Architekten from Hamburg are responsible for the design of the ALDI Nord Campus in Essen-Kray. The new, signet-like administration building of ALDI Einkauf SE & Co. oHG will eventually provide workspace for up to 2,000 employees.


Hi-Res  |  Lo-Res

At the beginning of March, the new ALDI Nord Campus in Essen-Kray was opened after a construction period of almost three years. The building complex, which covers around 100,000 square metres, was designed by BAID Architekten from Hamburg and is a significant milestone in the corporate history of the Essen-based discount supermarket chain. On an area the size of 14 football pitches, the new building offers an ultra-modern, agile working environment. A working environment that provides plenty of room for cooperation and communication in new ways of working. The ALDI Nord Campus is thus a symbol for the transformation process of the ALDI Nord Group.

The new home of ALDI Einkauf in Essen is an important and necessary step into the future of the corporate group as the inventor of discount supermarkets. Adaptability is essential in retail, especially in an increasingly international and digital world. New work and communication structures that enable a fast and open exchange among departments and employees, both external and internal, are reflected in the architecture.
The ALDI Nord Campus consists mainly of open space offices, co-working areas and communication hubs for a wide range of requirements. Among a total of around 1,200 permanent workplaces in the main building, there are fewer than 50 individual offices. A central café and the staff restaurant create a direct link to the extensive park landscape with water basins, herb garden and jogging track, which was designed by WES Landschaftsarchitekten. The office complex is complemented by two multi-storey car parks with a large roof-mounted solar power system, a day-care centre, a porter’s pavilion and a sports pavilion.

Designed with the genius loci
>

The ALDI Nord Campus is situated in the industrial area of Essen-Kray. ALDI Nord had operated a huge warehouse on the site, and the previous administration building is located on the directly adjacent property, which is currently being renovated and will continue to be used by the “inventor of the discount”.
BAID Architekten were awarded first prize in the invited architectural competition in 2016, having impressed the jury with their differentiated and elegant architectural vocabulary for ALDI Nord that is visible far beyond the boundaries of the new campus. “The campus was designed and planned according to the requirements and wishes of a modern company, trusting in the successful values and with an eye on the future,” says architect Jessica Borchardt, founder and managing director of BAID.
With their design, BAID restored the original topography of the site and shaped the approximately 10-metre-high level difference in the terrain with the soil excavated for the new buildings. From this moulding, the architects derived the guiding idea for the entire campus: on terraced levels, the architects arranged the usage units, which are structured by function, in a triangle around the high point of the campus – a seven-storey office tower. With their loosened-up campus design, BAID also responded to the adjacent, small-scale cityscape of Essen-Kray and at the same time developed a new green quarter: around 450 new trees were planted on the campus.

Sustainability and foresight
>

BAID developed a sustainable architecture for the campus that was awarded Gold certification by the German Sustainable Building Council (DGNB). Decisive sustainability factors are the large solar power system on the rooftops of the car parks, the consistently intensive roof greening of the buildings, the use of geothermal energy via heat pumps, a ventilation concept with heat recovery and an efficient basic provision of heat and electricity for the campus via a district heating connection. Special elements are the two water areas on the campus, which collect the rainwater – also from the roofs – that accumulates on the property. The lakes, which thanks to their design are much more than mere rainwater retention basins, also increase the sojourn quality on the campus and significantly improve the local microclimate. For Jessica Borchardt, however, the epitome of sustainable construction is when a building reliably serves its users for a long time and does not have to be replaced after just a few decades because it no longer suits the corporate structure. That is why BAID plans all its projects with the greatest possible foresight and designs the buildings to be as flexible and adaptable as possible.

The first extension to the ALDI Nord Campus, which was planned from the very beginning, is about to be handed over. The provision of additional capacities for ventilation, air conditioning and communication proves to be particularly challenging in such growing projects. Since the green roofscape was to be kept free of installations, an extended basement now provides the necessary supply facilities for the building services. Together with the planned conversion of the existing headquarters, there will be room for up to 2,000 employees on the campus.
“The modern building complies with high sustainability standards and offers enough space for all ALDI Nord employees – an important step for us as an employer to meet the contemporary expectations of a modern and interesting workplace,” emphasises Torsten Janke, Managing Director of Albrecht KG and, as the client, responsible for the ALDI Nord Campus.

Spontaneous, chance encounters
>

The entire design of the ALDI Nord Campus portrays a contemporary corporate culture in architecture, which focuses on communication and exchange with one another. The large plaza in the centre of the office complex is the focal point. Around the void, which extends over up to five storeys, the so-called communication hubs provide numerous opportunities for spontaneous meetings. All circulation routes lead across the plaza – everyone inevitably moves through this space. The main entrance to the office complex also leads directly to the central hub.
“Connected horizontally and vertically to the central plaza, our architecture inevitably allows for chance encounters and barrier-free exchange across all areas,” explains Jessica Borchardt.

Construction and design vocabulary
>

The plaza is column-free and flooded with daylight entering through a huge, filigree glass roof. The most important additional facilities for ALDI employees are directly adjoining this central space: the lecture hall, the staff restaurant and the café. With their oversized sliding glass doors, both catering facilities allow direct access to the stepped outdoor terraces on the two lakes. Between the individual building sections, the plaza with its transparent glass areas opens up towards the park landscape on all sides. Eye-catchers in the plaza are the two vertical green walls, which noticeably improve the microclimate and the acoustics in the large indoor space. In combination with numerous acoustic measures that include all wall and ceiling surfaces, they also contribute to a pleasant atmosphere.
The ground plan of the plaza is the defining geometric figure for the entire campus. The signet-like formal vocabulary with rounded triangles or polygons recurs throughout all design elements, from the ground plans of the reception and sports pavilion and the day-care centre, to space-defining elements such as skylights, windows or objects in the buildings.
BAID designed the building as a reinforced concrete skeleton structure with a classically modern, horizontally structured façade with ribbon windows and white aluminium elements. “Due to their elegant shape, the curved buildings appear as modern houses of our time,” says Jessica Borchardt. The horizontal floor slabs jump out and intensify the linear impression. Floor-to-ceiling window elements with triple insulating glazing ensure optimal daylight yield in the office areas.

For the interior design, BAID acted according to the motto “plain and clean”, limiting themselves to comparatively few but durable materials and surfaces: glass, light-coloured walls and ceilings prevail, the offices are fitted with acoustically effective and robust carpeting in various shades of grey, and a light-coloured terrazzo floor was poured in the circulation areas and in the plaza. As a contrast to the enormous dimensions of the open areas, BAID has worked with large-area and, because of the acoustics, micro-perforated wooden surfaces to increase comfort. Furniture and triangular luminaires in blue, the CI colour of ALDI Nord, are used in specific places to loosen up the design with their decorative colour.

Data + Facts
>

Architecture: BAID Architekten, Hamburg (service phases 1-4)

Client: Albrecht KG / ALDI Nord, Essen

General contractor: MBN Bau AG

Landscape architecture: WES GmbH Landschaftsarchitektur, Hamburg

Competition: 2016, 1st prize

Groundbreaking: June 2019

Completion: March 2022

GFA 1st construction phase: 112,000 m2
Consulting service to client: combine Consulting Düsseldorf

Structural engineering/Building physics: Professor Pfeifer und Partner, Ingenieurbüro für Tragswerkplanung, Darmstadt

Fire protection: Ökotec-Gruppe, Schwalmtal

Electrical engineering: Kleinmann Engineering Ingenieurgesellschaft für technische Gebäudeausrüstung mbH, Dortmund

Sanitary, heating, ventilation: IGF Feldmeier mbH, Münster

Façade planning: Mosbacher + Roll Beratungs- und Planungsgesellschaft für Fassadentechnik mbH, Tettnang

Building envelope: Medicke GmbH, Glauchau

Contract furnishings: Beck Objekteinrichtungen GmbH

Producers (extract):

Glass partitions: intek

Carpets: Interface

Terrazzo: Terra-Plan

Wall paints: Caparol

Textiles: Kvadrat

Tiles: Mosa

Wash Basins: Rosskopf und Partner
Wood panelling: Topakustik
HPL laminate: Egger

Luminaires: Zumtobel, Regent, Prolicht

Fire doors: Jansen

Turnstile: dormakaba

Door locking system: Salto

Electrics: Hager

Room acoustics: Mooia

Furnishings: Walter Knoll, Bene, Muuto, ViaSit, Brunner, Vitra, Assmann

Hamburg, May 2022
Reprint free of charge / Please send us a specimen copy


Further photos and drawings available on request
Please note: The use of the photos is only permitted in connection with editorial reports about BAID and the ALDI Nord Campus. Photo credit (unless otherwise stated): © Marcus Bredt, 2022

About ALDI Nord
>

ALDI Nord is one of the leading international retail companies. With a tradition stretching back more than 100 years, the ALDI brand stands for the invention of discount supermarkets. The corporate group offers customers in nine European countries high-quality products at the lowest possible price, following the principles of simplicity and a focus on the essentials. The key contribution to the sustained success of ALDI Nord is made by more than 80,000 ALDI employees in Belgium, Denmark, France, Germany, Luxembourg, the Netherlands, Poland, Portugal and Spain.

About BAID
>>

BAID stands for Borchardt / Architektur / Interior / Design and was founded in 2005 by architect Jessica Borchardt. The 30-strong team of architects, interior designers and product designers pursues a holistic approach by keeping a close eye on all aspects of the project during the planning process. From the cubature to interior design, all relevant aspects – in addition to the functional requirements – are given the necessary appreciation that characterises a thoroughly conceived and aesthetically convincing building project.

Curious about new things, creative and enthusiastic about details, BAID designs and implements projects across all service phases, primarily in the segments of housing and contemporary office and administration buildings. In doing so, BAID represents the users’ internal structures with good architecture, taking into account the requirements of a radically changing working world. The planners are aided by the innovative use of modern design technologies, combined with the valuable experience gained from successfully completed projects.

BAID designed the new company headquarters for DB Schenker, ista and Innogy SE, for example. The new ALDI Nord Campus in Essen was opened in March 2022.

BAID’s generous office premises in the historical “Hopfenburg” in Hamburg’s centrally located Kontorhaus District extends over three floors. Part of the space is taken up by the exhibition room of Galerie Borchardt. The renowned art gallery, which has been run by Peter Borchardt since 1997, mediates between art and architecture with a project-oriented approach. It brings together artists, architects and clients — often resulting in the joint realisation of new projects.

www.baid.de
www.galerie-borchardt.de

Instagram BAID

QR-Code of the media information

logo-beringkopal

Downloads

as PDF
as Doc
as text format
Images low Resolution  |  Images high Resolution
QR-Code of the press release

Reprint free of charge, file copy requested

   

Contact details

BAID architektur GmbH
Hopfensack 19
20457 Hamburg
+49 40 32 90 471-0
info@baid.de
www.baid.de

   

Contact person for journalists

Rainer Häupl
bering*kopal, Büro für Kommunikation
+49 7117451759 16
rainer.haeupl@bering-kopal.de

   

Social Media

Facebook
Instagram
Linkedin